Czosnek wykorzystywany jest nie tylko w kuchni, ale i w lecznictwie. To naturalny antybiotyk i tradycyjny środek łagodzący przeziębienie. Aromatyczne warzywo maj jednak znacznie więcej prozdrowotnych właściwości. W jaki sposób czosnek wpływa na organizm człowieka? Jak stosować czosnek, by wesprzeć swoje zdrowie?
Działanie czosnku na układ krwionośny
Czosnek wykazuje właściwości przeciwzakrzepowe podobnie jak popularna aspiryna. Spożywanie warzywa pomaga rozkurczyć naczynia krwionośne. Wspomniane działanie sprawdza się w profilaktyce zawałów serca i udarów. Czosnek pozwala także zredukować zmiany miażdżycowe. Regularne spożywanie produktu zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych i poprawia przepływ krwi. Ponadto czosnek może obniżać ciśnienie krwi, a dzięki pozytywnemu wpływowi warzywa na krążenie i naczynia krwionośne, zmniejsza się ryzyko wystąpienia pajączków i żylaków na skórze.
Czosnek na odporność – dlaczego warto stosować?
Czosnek zawiera lotne związki siarki i olejki eteryczne działające przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Pozwalają one przeciwdziałać infekcjom układu oddechowego i łagodzić ich przebieg. Świeże warzywo oraz tabletki z czosnkiem mogą wzmocnić odporność organizmu przed sezonem jesienno-zimowym. Tak przygotowany organizm będzie skuteczniej bronić się przed patogenami.
Jeżeli jednak zachoruje się na przeziębienie czy grypę, spożywanie czosnku może przyspieszyć powrót do zdrowia. Produkt ułatwi odkrztuszanie, pomoże udrożnić drogi oddechowe i zadziała rozgrzewająco. Warzywo będzie zwalczać wirusy, zwiększy pocenie się i obniży stany podgorączkowe, które mogą być spowodowane stresem i nie tylko.
Czosnek jest naturalnym antybiotykiem zwalczającym m.in. gronkowca złocistego. Warzywo wykazuje także działanie przeciwgrzybicze. Dzięki tym właściwościom czosnek można wykorzystać w leczeniu biegunki. Obecne w nim związki będą walczyć z chorobotwórczymi mikroorganizmami, ale nie naruszą tych pożytecznych obecnych w jelitach. Regularne jedzenie czosnku zmniejszy ryzyko wystąpienia raka żołądka, okrężnicy i jelita grubego.
Wsparcie dla układu trawiennego
Spożywanie czosnku nasila i przyspiesza wytwarzanie żółci. Warzywo poprawia trawienie i pracę jelit. Przeciwdziała też wzdęciom. Dzięki temu działaniu czosnek warto dodać do ciężkostrawnych potraw takich jak tłuste pieczone mięsa. Białe warzywo jest też tradycyjnym środkiem przeciwpasożytniczym. Stosuje się je m.in. na glisty, tasiemce czy owsiki. Aby pozbyć się pasożytów, zaleca się codzienne spożywanie kilku ząbków surowego czosnku albo picie nalewki lub mleka z czosnkiem.
Czosnek zawiera przeciwutleniacze
W czosnku zawarte są również duże ilości przeciwutleniaczy. Dzięki nim warzywo neutralizuje wolne rodniki i pomaga spowolnić procesy starzenia się ciała. Zapewnia to lepszy, młodszy wygląd skóry i potencjalnie zabezpiecza przed nowotworami. Na kondycję skóry korzystnie wpływają również zawarte w czosnku witaminy i minerały.
Zastosowanie czosnku
Warzywo warto jeść na surowo, by zachowało najwięcej właściwości zdrowotnych. Rozgniecione ząbki czosnku (wystarczą 2 dziennie) można spożyć bezpośrednio, posmarować nimi chleb albo dodać do mleka. Jeżeli nie przepada się za charakterystycznym zapachem i smakiem warzywa, najlepiej sięgnąć po suplementy diety z czosnkiem.
Czosnek działa przeciwbakteryjnie, przeciwpasożytniczo i pomaga ustrzec się przed wirusowymi infekcjami. Jego spożywanie łagodzi przebieg przeziębienia, wspiera układ trawienny i krwionośny. Aby skorzystać z właściwości zdrowotnych czosnku, najlepiej jeść go na surowo lub sięgać po apteczne suplementy z wyciągiem z rośliny. W razie wątpliwości co do dawkowania i bezpieczeństwa stosowania preparatów z czosnkiem warto skonsultować się z farmaceutą.