Żywność, której unikać przy wysokim ciśnieniu krwi

Żywność, której unikać przy wysokim ciśnieniu krwi
Odżywianie jest jednym z głównych sposobów walki z wysokim ciśnieniem krwi. I co najważniejsze masz nad nim pełną kontrolę. Poniżej znajdziesz listę najpopularniejszych produktów spożywczych, które powinny być spożywane tylko od czasu do czasu, albo najlepiej całkowicie wyeliminowane z diety. No, chyba że nie zależy Ci na unormowaniu ciśnienia.

Płatki śniadaniowe

Oczywiście nie wszystkie płatki są złe. Głównie chodzi o te, które są słodkie. Dlaczego? Zawierają one ogromne ilości cukru w składzie. I to zarówno cukrów prostych [sacharoza i syrop glukozowy]. Jak i cukrów złożonych [zboża]. Rozpoczęcie dnia od słodkości prowadzi do wzrostu poziomu cukru we krwi i insuliny. To podnosi ciśnienie krwi poprzez zwiększenie częstości akcji serca. Co gorsza spożywanie dużej ilości cukru prowadzi do otyłości. Sam przyrost masy ciała naraża Cię na wysokie ciśnienie krwi.

Wędliny i produkty podobne

Wędliny powstają z użyciem takich procesów, jak peklowanie, solenie, wędzenie, suszenie i wszelkiej maści konserwowanie. Co oznacza, że praktycznie brak w nich jakichkolwiek składników odżywczych. Ale co gorsze prawie wszystkie zawierają ogromne ilości soli, która niestety negatywnie wpływa na nasze ciśnienie krwi. Zwłaszcza jeśli spożywa się jej stanowczo za dużo.

  • kiełbasa
  • salami
  • hot-dog
  • szynka
  • konserwy mięsne

Sól stołowa

Sól jest dla nas korzystna [głównie chodzi o zawarty w niej sód] i jest wręcz niezbędna w naszym codziennym odżywianiu. Ale jeśli spożywany jej zbyt dużo, to zaczynają się problemy. Dlaczego? Gdyż zostaje zaburzony stosunek potasu do sodu. Ten stosunek ma kluczowe znaczenie przy wysokim ciśnieniu krwi. Duża ilość sodu prowadzi do wzrostu objętości płynów w naszym organizmie, co niestety prowadzi do wzrostu ciśnienia krwi.Zalecane dzienne spożycie soli to około 1500-2000 mg – płaska łyżeczka soli.

Przetworzona żywność

Co to jest żywność przetworzona? To żywność poddana jakiejkolwiek obróbce technologicznej. Czyli wszelkiej maści konserwy, mrożone pizze, czy wspomniane powyżej wędliny. Przetworzonej żywności należy unikać przy wysokim ciśnieniu krwi z następujących powodów:

  • wysoka zawartość cukru.
  • wysoka zawartość sztucznych składników
  • wysoka zawartość przetworzonych węglowodanów
  • duża zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych

Smażone jedzenie

Lista smażonych potraw jest nieskończona. Nie da się ukryć, że smażone potrawy smakują fenomenalnie. Kto z nas nie lubi frytek smażonych na oleju? Ale niestety są one bardzo kaloryczne i dodatkowo zawierają duże ilości tłuszczy trans (nasyconych).

Dla porównania:

  • jeden mały pieczony ziemniak to około 100 kalorii i 0 gramów tłuszczu
  • równoważna ilość frytek [smażonych w oleju] z tego ziemniaka zawiera 319 kalorii i 17 gramów tłuszczu

Fast Foody

Myślę, że już wiesz, że fast foody nie są dla Ciebie zdrowe i jest to coś, czego należy unikać. Oto, co zawiera typowy zestaw w fast foodzie:

  • Kalorie – 1400 kalorii
  • Tłuszcz – 62 g
  • Sód – 1800 mg

Jak widzisz jeden zestaw z fast foodu, ma tyle sodu ile wynosi nasze dzienne zapotrzebowanie.

Podsumowanie

Poniżej jeszcze raz przypomnę o najpopularniejszych produktach, których należy unikać, jeśli ma się problemy z nadciśnieniem:

  • płatki śniadaniowe
  • wędliny i produkty podobne
  • przetworzona żywność
  • sól stołowa
  • fast foody
  • smażone jedzene

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj